De Omgeving


o1Katwijk aan Zee is een populaire familiebadplaats. Het prachtige strand en de onlangs opnieuw ingerichte wandelboulevard en de duinen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zowel het strand als de boulevard van Katwijk zijn uniek. Het strand wordt gekenmerkt door de “strandtentjes” en de boulevard door de mooie duinen en de woonhuizen.

Katwijk is het hele jaar aantrekkelijk om te bezoeken, zomers genieten van het strand en zee. Het 4,5 kilometer lange strand heeft diverse en goede strandpaviljoens. In de winter is het een briljante plek voor strandwandelingen. Er zijn prachtige fietsroutes door de duinen en de bollenvelden.

 

Direct achter de boulevard liggen de smalle straatjes die bescherming moesten bieden tegen de felle wind uit zee. Naast het nog authentieke hof met visserhuisjes is er een modern en deels overdekt winkelcentrum. De bijna 150 winkels, waaronder de supermarkt, slager, groenteboer, bakker, maar ook moderne boetiekjes, liggen op een steenworp afstand van de appartementen.

o2Van 23 juni 2020 t/m 25 augustus 2020 wordt iedere dinsdag in het centrum van Katwijk de toeristenmarkt georganiseerd. Iedere week is er een ander thema, zoals Maritiem/opening Visserijweek, De Gezond en Gelukkig markt, Kunst in Katwijk, Standwerkersconcours, Old timer dag e.d.

In Katwijk is veel te beleven, voor elk wat wils. Er is een levendige jachthaven met een open verbinding tot een hoop watersportgebieden in en buiten de omgeving. Daarnaast zijn prachtige monumenten, onder andere De Andreaskerk, Vuurtoren “de Vuurbaak” en het Spinozahuis, die een bezoek meer dan waard zijn.

Ook voor liefhebbers van cultuurhistorie heeft Katwijk wat te bieden. Veel van de geschiedenis van de vissersplaats is tentoongesteld in musea. Het Katwijks Museum in ondergebracht in een aan het begin van de twintigste eeuw gebouwde rederswoning. Aan het oorspronkelijke redershuis is niets veranderd, er zijn verschillende exposities over het oude Katwijk.